Dekoracja stołu wielkanocnego

Święta są czasem spotkań w gronie najbliższych, celebrowania wyjątkowych chwil, radości i odpoczynku. Zgodnie z tradycją, najważniejszym punktem Wielkiejnocy, oprócz obrzędów religijnych, jest śniadanie wielkanocne. Aby podkreślić świąteczny nastrój, warto zadbać o odpowiednie dekoracje. Jednym z najlepszych miejsc, na których można umieścić wielkanocne ozdoby, jest stół. To przy nim spotykamy się z najbliższymi, żeby wspólnie świętować. Przedstawiamy pomysły na to, jak w prosty i efektowny sposób udekorować stół na czas wielkanocnego śniadania.


Jadalne (i bardzo smaczne!) dekoracje wielkanocne


Dekoracje wielkanocne na stole, mogą być trwałe i wielorazowego użytku. Jednak równie dobrze sprawdzą się jadalne ozdoby, które będą cieszyć nie tylko oczy, ale również podniebienie. Świetną dekoracją mogą być mazurki, zarówno te kupne, jak i przygotowane samodzielnie. Jeżeli dodatkowo będziemy mieli trochę liści borówek, możemy stworzyć ładną kompozycję. Wystarczy, że weźmiemy talerz nieco większy niż nasz mazurek, ułożymy na nim gałązki, przeplatając je np. cienką, czerwoną wstążką, a na nie położymy ciasto. Stół wielkanocny to również doskonałe miejsce na czekoladowe figurki baranków i zajączków, kolorowe słodkie jajeczka, a także warzywno-jajeczne dekoracje. Za pomocą małych foremek do ciasteczek, można np. wykroić motylki lub kwiatuszki z ogórków i różnokolorowej papryki. Takie warzywne elementy można wykorzystać do stworzenia oddzielnej dekoracji lub użyć do przyozdobienia talerzy z wędlinami lub innymi potrawami. Z jajek można zrobić króliczki lub kaczuszki, odpowiednio nacinając ugotowane na twardo jajka i wkładając w nie np. szczypiorek lub kawałki marchewki. Ciekawą dekoracją mogą też być różnej wielkości gniazdka, wykonane z rafii lub elastycznych gałązek, w które włożymy czekoladowe lub zwykłe jajka w postaci pisanek.


Żywe ozdoby na wielkanocnym stole


Ładnie udekorowany stół Wielkanocny

Spokojnie, żadne zwierzątko nie ucierpi. Mowa tu bowiem o wykorzystaniu roślin. Z Wielkanocą nieodłącznie kojarzą nam się rzeżucha i żonkile. Warto więc wykorzystać je do dekoracji. Delikatny, biały obrus, w połączeniu z dywanem z zielonej rzeżuchy z pewnością zrobi wrażenie na każdym gościu. Rzeżuchę można wysiać na tackach. Tacki takie można później udekorować za pomocą małych jajeczek lub figurek kurczaczków albo króliczków. Jeżeli lubimy minimalistyczne dekoracje, to warto postawić na żonkile. Ich piękny, intensywny, żółty kolor świetnie ożywi kompozycję. Najlepiej jest postawić na trzy wąskie wazony, w których umieścimy po jednym, w pełni rozwiniętym kwiatku. Inną opcją jest wybranie okrągłego wazonu, w którym umieścimy kilkanaście żonkili, w taki sposób, żeby stworzyć kulistą kompozycję. Na świątecznym stole świetnie sprawdzą się też tulipany. A także krokusy i hiacynty w doniczkach. Doniczki lub wazony można przewiązać za pomocą wstążki, dzięki czemu zyskamy dodatkowy element dekoracyjny. Warto również pamiętać o baziach. Charakterystyczne białe kuleczki będą pięknie wyglądać jako dekoracje wielkanocne na stole, zwłaszcza, jeżeli dodamy im odrobiny koloru, np. układając dookoła wazonu kilka wielobarwnych pisanek.


Kolorystyka - miej wizję tego, co chcesz osiągnąć


Wielkanocne nakrycie stołu

Święta to dobry czas na spędzanie czasu z rodziną, choćby podczas tworzenia wielkanocnych ozdób. Jeśli jednak chcesz, żeby twój wielkanocny stół pięknie się prezentował, bardzo ważne jest umiejętne połączenie kolorów. Warto pamiętać, że do dyspozycji masz własnoręcznie przygotowane ozdoby, kupne stroiki i dekoracje, jadalne elementy dekoracyjne, różnego rodzaju serwetki i świeczki, a także rośliny. Tworząc dekorację stołu, warto zacząć od podstaw. Wybierz obrus, który albo będzie zupełnie gładki, dzięki czemu zyskasz możliwość swobodnego dobierania dodatków, albo delikatnie wzorzysty, dzięki czemu będziesz w stanie pójść w minimalistyczne, bardzo proste ozdoby. Chyba, że po prostu lubisz minimalizm. Wówczas świetnym rozwiązaniem będzie biały obrus i biała zastawa, w połączeniu z roślinnymi dekoracjami i serwetkami, dobranymi np. do koloru tulipanów, żonkili lub hiacyntów. Bez względu na to, jaki styl dekorowania wybierzesz, ważne jest, aby być konsekwentnym. Zbyt wiele barw i wzorów sprawi, że całość będzie chaotyczna i ciężka. Wyjątek stanowią osoby obdarzone bardzo dużą wrażliwością estetyczną - w takim przypadku można spróbować stworzyć oryginalną, wyrazistą kompozycję, opierającą się na kontrastach, różnych wzorach i dużej ilości elementów dekoracyjnych. Pamiętaj jednak, że wygląd to nie wszystko. Biesiadnikom ma być też wygodnie podczas jedzenia i świętowania. Zbyt duża ilość ozdób może być zwyczajnie niefunkcjonalna.